måndag 16 april 2012

Högljudda protester

Dygnet på spa var skönt och mycket härliga skratt ! En härlig laddning av två trötta mammors batterier. Att bara vara och bli ompysslad och inte behöva fundera på reaktioner vid varje steg. Att ha Cissi med mig som inte behöver förklaringar utan bara förstår är också skönt. Det gick för fort bara, alldeles för fort ! Men tack Cissi för ett härligt dygn !
Igår i det fina vädret kände vi att vi ville ut till stugan och titta till och börja öpna upp för säsongen, det är alltid lite speciellt med premiären.
Men......tösen satte all sin kraft och röstresurser på att försöka stoppa det. Men jag hade väl lite extra krafter nu efter mitt dygn iväg så vi bara bestämde oss för att vi ska ut.
Oj vad hon skrek och hjälp vad arg hon var. Vi hördes lång väg. Visst var det risk att det skulle sitta i hela tiden, men vi tog den chansningen. Det vände när vi kom ut faktiskt och var riktigt bra nästan hela tiden. Så det var värt kampen även om det tar på psyket med utbrott. Vi kan inte bara isolera oss hemma heller, det blir inte alltid bättre.

Vi fick en hel del gjort, krattat ute och städat undan inne efter vinterns små matsökande besökare.
Men jag tänkte på igår att vi har det som småbarnsföräldrar hela tiden, och har haft så i 15 år snart. Vaknätter, måste ha barnvakt till allt och alla små stunder vi måste vara borta, massor av tvätt och en mängd planering av allt som ska hända. Förståelsen när folk har småbarn är stor, att dom är trötta osv men jag kan tycka att den tiden var betydligt enklare på många sätt. Vi är mycket mer låsta nu.
Ibland är det bara svårt att höra gnäll om småsaker, och när folk har haft en dålig natt.....
Men alla har vi det olika och man kan inte jämföra med andra och alla har väl rätt att beklaga sig lite ibland.

Den stora bryggan lossnade av höstens och vinterns höga vatten och hårda vindar. Blir till att bygga en ny !

Ja den gamla är inte mycket att ha längre ! uppdragen på land en bit bort. Spännande tycker Alfonz !
Ha en bra vecka , kramar Tina

16 kommentarer:

Anonym sa...

Ja tack själv gumman. Det dygnet kommer jag leva länge på. Så himla kul vi hade,skrattmusklerna har jobbat mer än på länge. Tusen tack. gör gärna om det. Kram Cissi

Anonym sa...

Jag hörde ingen som skrek säger den elake...

Annelie L sa...

Så skönt att ni stod på er och kom iväg till stugan trots högljudda protester. Kan tänka mig att det kändes som om det var värt det när kvällen kom.
Kram // Annelie

A sa...

Hej. Har frågat förut men inte fått svar. Vilken sorts utvecklingstörning har eran dotter? Låter som en måttlig utvecklinsgstörning. För jag har en bekant som har en lätt utvecklingstörning och hon klar sig i princip själv. behöver lite hjälp med att komma ihåg saker bara och lite hjälp med ekonomin.

Jane sa...

Har precis läst din blogg... Eller rättare sagt läst o grät om vartannat. Skickar många styrkekramar till hela er underbara familj<3 från oss/Jane

Tina sa...

Tack Jane, det värmer. Vi kämpar på och gör så gott vi kan. Skönt att ha varandra. Hoppas vi kan ses nån gång framöver, saknat er. Kramar !

Tina sa...

Hej A, svårt att säga vilken grad hon har när det inte bara är själva utvecklingsstörningen som finns. Men klara sig själv gör hon inte på långa vägar tyvärr. Tack för du läser/ Tina

Anne Salovaara-Kero sa...

Fint att ni kom ut i alla fall! O känner igen det där med att jämföra, fast man inte borde...
Vi är inte ens halvvägs så långt som ni men min tippning är att framtiden kommer att innebära, precis som hos er, ett "småbarnsstadie" som räcker ännu lääänge.

Kram på er!

A sa...

Okej. Vilken grad av autism har din dotter? För har man atypisk autism så kan man ju klara sig själv i stort sett om man lärt sig det. men har klassiskt autism eller lite svrare asperger då kan det ju vara . Hur gammal är din dotter? och går det att tränna henne på att klara sig själv?

Tina sa...

Hej A. Hon är inte utredd för Autism än, men vi är på gång med starten. Vad är dina kunskaper innom allt detta ?
Aspberger kan hon inte ha eftersom hon är utvecklingsstörd. Sen får vi väl se vad och om utredningen leder till nåt ! / Tina

A sa...

Mina kunskaper inom autism är att jag har haft bekanta med någon form av det. och jag har gått barn och fritid och haft autism som mitt lilla projektarbete.och jag har praktiserat med utvecklingstörda och de med autism.
Jag är inte läkare eller något sådant. Men om jag bara få lägga en amatör kommentar här.

så låter det som att eran dotter har en form av svårare autism. Och inte asperger eller atypsik autism.

För eran dotter verkar inte förstå att andra människor blir illa berörda om man skriker .och sådant.

Det jag rekomenderar att ni på studs börjar med är schemma. Sätt upp ett morgon schema. Och ett tydligt schema i skolan inte bara på vilka lextioner det är utan även på vad som ska hända på rasterna. vilken mat det blir osv. Och sen när hon kommer hem så har ni ett schema för vad som ska hända. Ska ni till stugan så bör hon få veta det dagen innan. eller precis innan beroende på vad som passar henne bäst.

Och det här med utvecklingstörning kan ni se genom att kolla av vad kan hon för något i matte,svenska,engelska? Förstår hon när man pratar med henne?

En person med gravutvecklingstörnig har ljud för sig och kan ofast bara komunicera via olika hjälpmedel

en med måtligutvecklingstörnig

kan komunicera med ord men det kan bli svårt men det går. Men personen kan ha svårt med tid och rums uppfattnig precis som den med grav utvecklingstörnig. Har jätte svårt för att lära sig att tvätta och städa och behöver ofast bo på gruppboende med stöd och hjälp. Kan lära sig åka buss själv. Men när det gäller matte kan den klara nivån för kanske mellanstadiet och svenskan behjälplig och engelska kanske.Oftast går de med måtlig utvecklingstörnig på en särskola med inriktig tränig.

De med lätt utvecklingstörnig kan ta till sig vanlig undervisnig i vanlig särklass eller vanlig klass med assistent. en person med lätt utvecklingstörnig kan med rätt hjälp och stöd bo själv och klara av sin vardag. men kan ha svårt med rumsuppfattnig och tidsuppfatnig men klarar av det genom träning. Går oftast att lämmna själv och att lära att vara hemma själv om det inte finns tillägshandikap. De här personerna kan ha hjälp av en godman tills de lärt sig hur man sköter ekonmin och kan behöva hjälp av boende stöd. eller att bo i servicelägenhet. det är en helt egen lägenhet fast med en bas lägenhet i mitten.

gå in på www.fub.se
www.autism.se

Tina sa...

Vi har sånt schema, men tack för ditt intresse. Vi har sökt och jobbat med alla de här frågorna i 10 år så vi är med känner jag. / Tina

A sa...

okej men det är ju skönt .men vad jobbigt att eran dotter endå protesterar. har ni testat timstock eller något tidshjälpmedel?

Tina sa...

Ja vi har timstock och dygnstavla med lampor också. / Tina

A sa...

okej. Ni är riktigt starka föräldrar. kämpa på.det klarar ni

Anonym sa...

Man får prioritera sina strider och jag tycker ni gör helt rätt när ni väljer fajten om stugan. Vilket ställe!

Fortsätt kämpa och skrik du med om luften börjat ta slut.

/ Emelie

Börjar bli färdig mentalt

När Tösen gick i skolan var det två tjejer som tog studenten och flyttade hemifrån till lägenhet med assistenter. Jag frågade mamman om det ...