onsdag 26 juni 2013

Nya glädjande saker

Igår underbart sommarväder ! En aktiv dag vid stugan med flytt av tösens gunga till en plats där hon är nära oss . Jag gjorde en rabarberpaj och Vi fick fikabesök av vänner och deras hundvalp så hundarna lekte sig trötta ! Vi byggde upp en studsmatta så det ska vara lockande att vara här. En liten pool fixade vi häromdagen så det kan lekas i vatten då tösen inte badar i havet. Hon var mycket nöjd med alla saker hon tycker om. Idag är det höstväder med regn och blåst , tösen har korttids och hon verkade nöjd med det när hon åkte iväg med mannen nyss. Jag eldar i brasan och har krupit upp i soffan med datorn. Njuter ledigt !  Ha det gott alla fina därute, kramar

söndag 23 juni 2013

Då är midsommar över med fina vännerna som överlever lite utbrott  utan att göra nån sak av det alls. Och mina mysiga föräldrar som också är Guld värda för oss. Det har funkat bra men är tufft för tösen då och då när hon inte hänger med i svängarna fast vi försöker. Det har ramlats och skrikits en del men många bra stunder som jag väljer att minnas ! Hon har deltagit i klubb spel och varit glad och jag summerar helgen med nöjd men trött. När tösen sover gott på morgonen kan inte jag sova, men kaffet smakar gott på bänken vid det glittrande vattnet och ger också energi. Idag vinka av lillasyster som ska iväg med sin kompis och familj en vecka. Roligt för henne men tomt hemma ! Tösen ska ha några dagar på korttids och då blir det vila på hög nivå ! Nu är den nån som vaknar, på återseende och kramar från paradiset !

onsdag 19 juni 2013

Semester

Ja nu har jag semester och det känns skönt så klart. Jag har skrivtorka just nu och kan inte lova om det blir nåt skrivet eller om ni får semester från mig ! Vi får se, en dag i taget. Har tvättat, handlat och kört mat ut till stugan. Vi blir väl där till och från ett tag. Nya soffor har vi hunnit fixat dit ut som vi är jättenöjda med ! Tösens reaktion var att dom tänker hon inte sitta i så hon ville ha kvar en egen fåtölj och så fick det bli ! Idag när jag skjutsade henne till korttids så sa hon att en egen kanske inte behövs ändå, goa unge vad tankar som snurrar i huvudet ! Alla förändringar som är läskiga ett tag, ibland länge,  ibland alltid och ibland en stund .
Idag var hon glad på vägen till korttids, glad när jag lämnade och vi ses imorgon mamma !
Jädrans så skönt det känns !
Jag har skrivit ut berättelser om vad som händer imorgon och sen helgen. Hon gillar dataprogrammet, och bildberättelserna. Härligt nöjd man känner sig !
Nu önskar jag en underbar midsommar till er alla. Jag ska försöka hinna läsa ikapp nu under lediga dagar och kommentera hos er som bloggar. Har inte haft ork eller tid ett tag. Men ni finns i mina tankar <3
Varma kramar i massor / Tina

tisdag 11 juni 2013

Intensivt men nöjd

Data programmet Inprint  jag köpte är kanon ! Tösen blev glad och kände igen det sen skolan. Hon gör egna berättelser och är nöjd ! Det viktigaste är att jag enkelt kan göra bildberättelser om saker som ska komma som inte hör till rutinerna. Jag har gjort inför midsommar och om midsommarafton. Jag gjorde inför helgen i stugan och tösen trallade att "vi ska till ön" .... wow !

Men .... det var tufft ändå. Utbrotten kom då och då och det var intensivt hela tiden. Ingen vidare sömn och jag gjorde ett 40 timmars pass den här helgen med assistans, ja jag var trött sen. Men ändå nöjd, för utbrotten klingade av lättare och mycket var ändå positivt. Tösen var stolt över sig själv att hon var med och det väger upp allt !
Det är mycket att rodda hela tiden, och jag är djupt tacksam över att vi har assistanstimmar. Innan hade jag mitt andra jobb full tid också och kroppen kraschade, nu hinner jag andas och ta emot tösen när hon kommer hem med mer energi än innan.
På fredag är det skolavslutning för tösen. Lite laddat är det allt. Tösen har inget tidperspektiv, så hur länge sommarlovet är innan gymnasiet börjar är väldigt diffust.
Vi pratar inte om det och hoppas dessa veckor kommer flyta på....
Hittade ett spår i gräset av en underbar helg ute vid stugan.... Härliga minnen och lätt tårögd av saknad av mina underbara fina vänner....
Idag har jag tänkt på framtiden lite, högstadiet har rusat iväg och rädd att gymnasiet gör likadant. Framtiden skrämmer mig mycket. Kanske måste jag börja planera för att tösen ska få en meningsfull och fin framtid utan oss. Men jag vet inte vad jag ska göra för att påverka. Jag är rädd....
Är man ändå vaken kan man väl ta en bild....
Nu lite kvällsbestyr, tösen ska inhalera och duscha. Sent, jag vet ! Idag fick hon bestämma ! 
Kramar till er alla fina därute som berikar mitt liv <3


måndag 10 juni 2013

Lite sliten

Jag är sliten efter helgen och erkänner att det är skönt att mannen är hemma igen ! Nu jobba hela dagen på mitt andra jobb så återkommer imorgon med lägesrapport. Men tror mina förberedelser gjorde nytta i alla fall :) Kramar

tisdag 4 juni 2013

Jag måste lära mig att tänka rätt

Jag tror jag vet orsaken till protesterna om att åka till stugan. Jag och mannen pratade om det idag och vi har väl inte fått in autism tänket i våra huvuden än helt enkelt. Det är vi som varit otydliga och trott vi kan vara spontana....
 Men jag har idag lagt fokus på tösens bild schema och samma program till datorn med bilder som skolan har är på väg med posten.
Jag har inte fått schemat att funka fullt ut men hoppas det går lite lättare när det kommer finnas material att ta av.
Vi måste bli tydligare och förbereda tösen mer, och klarar vi inte det så får vi lära oss att avstå saker helt enkelt.
Det här har många av er andra säkert förstått för länge sen och lever så av kunskap och erfarenhet.
Vi är nybörjare i autism landet, annorlunda landet har vi alltid levt i men med fel verktyg och vetskap.
Det känns  som en lättnad att komma till insikt med hur saker kan göras lättare, men också en sorg att tösen blivit så förändrad sista åren och mer och mer känslig. Hur kunskaper och förmågor försvinner istället för tvärtom. Visst utvecklas hon fortfarande men mycket mer begränsat.
Jag har förhoppningen om att det kan bli lugnare för henne om vi gör rätt, tänker fler steg före alltid.
Alltid anpassar och planerar och har en plan B. Ja nu är vi också människor och kan misslyckas, men kanske kan slippa utbrott och räcka med lite ilska ....
Jag har trott att jag tänkt rätt och försökt, men aldrig förstått riktigt hur viktigt det är att förbereda så tydligt. Men erkänner min okunskap och börjar om lite i mitt tänkande.

Jag satte upp bild på båt och text till att det blir morfars båt ut till ön på fredag. Att vi ska sova kvar med bild och text. Hon tittade och sa jaha, ön på fredag ! Vi får se om det har hjälpt när det är dax att åka ut ?
Sen har jag gjort några bilder med saker hon får välja mellan att göra när hon är hemma och ledig.
På torsdag valde hon bolla och baka.

Håll en tumme att det gör nån skillnad i hennes oro att det blir ännu tydligare och mer struktur.
Kramar till er alla fina därute.


söndag 2 juni 2013

Ilsket och frustrerande

Idag hämtade jag tösen kl 13 på korttids. Hon hade sovit några timmar i alla fall sa personalen. Som vanligt alltså ! Det var en natt med bara tösen där och då funkade det igen, skönt. Jag sov gott till en film i soffan igår kväll, men behövde säkert sömnen bättre än filmen !
Sen när jag hämtat tösen tyckte jag att vi skulle åka ut till stugan när vädret var finare än lovat. Men det blev fullständigt krig i två timmar och luften gick ur oss och vi var hemma istället. Jag tog en cykeltur till en vän och fick lite kaffe och paus från ilskan. Nu har det lagt sig och mannen åkt och jobbat ett par timmar.
Jag blir så frustrerad och ledsen över att det alltid, varje gång blir krig när vi ska ut. Jag vet att tösen tycker bryggan är läskig, men inget har nånsin hänt och vi håller alltid i henne. När vi väl är på plats brukar det vara rätt mysigt om inte humöret är helt kört då. Men hur ska jag tänka och göra för att få det att funka ? Vill ju ut till mitt paradis och andningshål så mycket det går. Inget ska väl vara enkelt i landet annorlunda.....

Tycker maj månad är lite stressig. Och i år får jag nytt schema med nya tider på jobbet från onsdag och det ska synkas med tösens sommarschema som är inlämnat för länge sen. Har suttit och skrivit in våra tider och det kommer nog funka bra med några små stunder att justera och kanske lite mormor/farmor hjälp nån timma så ska det väl gå bra. Tur jag inte jobbar mer än jag gör.
Lillasysters träningsschema för sommaren innebär skjuts till grann kommunen 2 mil bort två eller tre gånger i veckan också hela sommaren. Ja ja, inte konstigt min hjärna blir lite trött ;)

Nu har tösen somnat med mobilen på magen och  musik på. Hon är nog slut efter ilskan och får sova en stund faktiskt.
På torsdag åker mannen bort på en  resa till Skottland med ett grabb/gubb gäng och kommer hem söndag. Kan han behöva just nu, lite avkoppling och trevligheter !
Ha det gott alla fina därute, var ni än är. Kramar

Blogg eller inte ?

Funderar på om jag ska lägga ner bloggen eller inte ? Men den kan väl finnas här om någon vill läsa, men framför allt för mitt eget minne ...